BITNA novina na tržištu nekretnina – Registar cena nepokretnosti


Katastar nepokretnosti u Republici Srbiji od 2018. godine vodi evidenciju o svim prometovanim nepokretnostima u Registru cena nepokretnosti. Naša agencija kao članica Klaster nekretina je postala profesionalni korisnik Registra cena nepokretnosti i time otvorila novo poglavlje u svom poslovanju.
Naime, svetski standardi u proceni nepokteretnosti nalažu da se procena objektivne cene vrši uporednom metodom, a na način što se porede tri adekvatne nekretnine koje se trenutno nalaze u prodaji na određenoj lokaciji i tri adekvatne nekretnine koje su prodate na određenoj lokaciji sa sličnim karakteristikama.
Naša agencija je do sada vršila davanje objektivnog mišljenja o cenama nepokretnosti iz naše baze podataka koja je stara dvadeset godina, a sada pristupom registru svih prodatih nepokretnosti nam se omogućava da možemo dati još objektivnije mišljenje o ceni nepokretnosti i to dokumentovati izveštajem iz centralne baze podataka REGISTRA CENA NEPOKRETNOSTI.
Time svakako našim klijentima dajemo profesionalniju uslugu i omogućavamo da saradnjom sa nama završe prodaju ili kupovinu na najbolji mogući način.

PS
Slika je sveobuhvatni izveštaj SVIH prodatih nepokretnosti na području opštine Novi Sad za mesec jul 2020. godine što nam ukazuje na povećanje prometa.
Screenshot 2020-08-14 12.25.19

Posted in Uncategorized

Drugo stručno savetovanje “Nauči da uspeš”

Na drugom stručnom savetovanju Nauči da uspeš koje se održalo 7. i  8. aprila 2017. godine u Domu Narodne Skupštine Republike Srbije i u hotelu ZIRA u Beogradu  učestvovala je i naša agencija sa tri agenta za nekretnine.

Pored mnogo poučnih predavanja koje smo odslušali izdvojilo se predavanje Ališe Metson (realtora specijalizovanog za međunarodnu trgovinu i pružanje podrške investitorima…) koja je tokom predavanja skinula bluzu u kojoj je držala predavanje i ostala u delu srpske narodne nošnje. Ovo je uradila kako bi ličnim primerom pokazala kako se mogu probiti barijere  koje nastaju usled nacionalnog, rasnog i bilo kakvog drugog osnova.

20170408_105804

Posted in Obavestenja Tagged with: ,

STRUČNO SAVETOVANJE

12919872_1183911284952920_321469502900054205_n

Predstavnici naše agencije su učestvovali na Stručnom savetovanju koje se održalo u Maloj sali Doma Narodne skupštine  02. aprila 2016. godine i u hotelu Park u Beogradu.

Tom prilikom vodeći međunarodni eksperti iz sveta nekretnina predstavili su srpskim posrednicima najbolju svetsku praksu poslovanja sa nekretninama, kroz interaktivan rad. Od povezivanja sa asocijacijama FIABCI, CEREAN i nacionalnih udruženja posrednika iz država članica EU, Ruske Federacije, NR Kine, Indije, SAD i država sa Arabijskog poluostrva, učesnici Stručnog savetovanja očekuju i konkretne poslovne rezultate.

 Veliki broj predavača je bio iz inostranstva (SAD, Indije, Belgije, Španije, Grčke, Slovenije i Hrvatske). Govorićemo o radno-pravnim problemima u ovoj oblasti, primeni Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma (posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti su obveznici na koje se odnose odredbe ovog Zakona), marketingu agencija za nekretnine, povećanju konkurentnosti privrednih subjekata koji se bave posredovanjem u prometu i zakupu nepokretnosti, unapređenju znanja i veština agenata i privlačenju stranih investitora u komercjalne i rezidencijalne projekte u Srbiji.

 Posredovanje u prometu i zakupu nepokretnosti u Srbiji, kao oblast poslovnih usluga, doživelo je značajnu transformaciju – iz neuređenog u zakonski uređeno stanje – u periodu od donošenja Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti krajem 2013. godine do danas. Ekonomski ambijent Srbije u oblasti posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti, u trenutku odžavanja savetovanja, čine 620 privrednih društava i preduzetnika, kod kojih je zaposleno 1.120 lica sa položenim stručnim ispitom.

Posted in Obavestenja Tagged with:

Registar posrednika

Rešenjem Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija od dana 11. maja 2015. godine agencija TOTAL – nekretnine je upisana u Registar posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti pod brojem 046

Registar posrednika

Posted in Obavestenja Tagged with:

Udruženje KLASTER nekretnine

Naša agencija je postala članica Udruženja Klaster nekretnine, 11. septembra 2014, godine.

Klaster

Šta je Udruženje Klaster nekretnine:

Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija (http://mtt.gov.rs/) je u okviru programa Vlade Republike Srbije “Jačanje konkurentnosti u obasti sluga” implementacijom  projekta “Povezivanje subjekata iz oblasti usluga u klastere”  pokrenulo incijativu za formiranje klastera  u oblasti prometa nepokretnosti  – udruženja “KLASTER NEKRETNINE”  i potpomoglo njegov rad pružanjem stručne i finansijske pomoći.

KLASTER NEKRETNINE” u Beogradu (u daljem tekstu: Udruženje), je nevladino i neprofitno udruženje u koje se pravna lica slobodno udružuju radi doprinosa unapređenju i razvoju tržišta nepokretnostina teritoriji Republike Srbije.

Članovi  udruženja  su pravna lica  – privredna društva ili preduzetnici koji ispunjavaju zakonske uslove za obavljanje poslovaiz oblasti prometa, projektovanja, izgradnje, finansiranja i osiguranja nepokretnosti, kao koji na zadovoljavajući način mogu da izvršavaju zadatke i ciljeve koji proističu iz Statuta Udruženja. Članovi udruženja mogu da budu i naučne institucije.

Organi upravljanja Udruženjem su: Skupština Udruženja, Upravni odbor i Nadzorni odbor.

Udruženje predstavlja i zastupa Predsednik Upravnog odbora udruženja i lica koja odredi Upravni odbor Udruženja.

Baner prema sajtu Klaster nekretnina možete naći na našoj naslovnoj strani.

klaster-nekretnine-logo

Posted in Obavestenja Tagged with:

OBAVEŠTENJE u skladu sa novim zakonom

Poštovani posetioci našeg sajta, trenutni klijenti i budući klijenti ovim putem Vas obaveštavamo da je sa našeg sajta skinut veliki broj stanova, kuca, lokala i ostalih nepokretnosti  za koje nemamo potpisan Ugovor o posredovanju sa prodavcima istih.

Ovo smo već duže vreme najavljivali, a sada smo to i uradili iz razloga da bi naše poslovanje uskladili sa Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

Ako ste imali nepokretnost u našoj ponudi, a sada je ne možete pronaći na sajtu možete nam se javiti da se dogovorimo kako da potpišemo Ugovor o posredovanju, pa ćemo Vašu nepokretnost ponovo oglasiti. Svi podaci i slike vaših nepokretnosti su sačuvani u našoj lokalnoj bazi pa to možemo uraditi veoma brzo.

U ovom trenutku nasa agencija za nekretnine oglašava prodaju nekretnina osim na našem sajtu i na još deset najvećih portala za prodaju nekretnina u Srbiji, tako da će i Vaša nepokretnost biti automatski oglašen na sve te portale.

Posted in Uncategorized

Objašnjenje novog Zakona o prometu nepokretnosti

Ovom prilikom bi želeli da približimo novi Zakon o prometu nepokretnostima potencijalnim kupcima i prodavcima nekretnina.

Naime, agencije koje posreduju u prometu i zakupu nepokretnosti (nekretnina), primenom novog zakona koji je nedavno stupio na snagu, ubuduće će morati da zaključe ugovor o posredovanju kako bi uopšte smele da oglase neki stan za prodaju, objašnjeno je na nekadašnjoj panel diskustiji u Privednoj komori Srbije (PKS).

Naša agencija TOTAL nekretnine je u ovom trenutku jedna od tri agencije za nekretnine iz Novog Sada koja je član Grupacije posrednika koja uz saradnju PKS pokušava da uredi poslovanje u ovoj oblasti. Ovom prilikom ću navesti izjavu Aleksandre Kon.

Član predsedništva pomenute Grupacije posrednika, Aleksandra Kon pojasnila je da se Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koji je stupio na snagu 8. novembra, predviđa obaveza agencija da zaključuju ugovore o posredovanju i isticanje opštih uslova poslovanja.

Novim zakonom propisano je da će nadležno ministarstvo voditi registar posrednika, koji će biti javan, a propisani su i uslovi za obavljanje ovog posla, navela je ona.

Prema njenim recima, vlasnik agencije ili zaposleni koji radi kod njega ubuduće će morati da ima položen stručni ispit, posrednik će morati da ima važeći ugovor o osiguranju i odgovarajući poslovni prostor.

Rok za ispunjenje opstih uslova je 18 meseci, rok za polaganje stručnog ispita je 12 meseci, a svi ostali članovi zakona počeli su da se primenjuju danom stupanja zakona na snagu – 8. novembra, istakla je Kon.

Ona je podsetila da će ubuduće posrednici morati da zaključuju ugovore o posredovanju sa vlasnicima nekretnina, jer je to osnov za ovaj posao i dodala da je prema zakonu od sada zabranjeno oglašavanje za prodaju nekretnine ukoliko ovog ugovora nema.

Novina je i u tome, što su mnoge agencije do sada proviziju za prodaju stana naplaćivale od kupca a ne od prodavaca, koji je zapravo njihov nalogodavac, rekla je Kon.

Ona je pojasnila da onaj ko pozove telefonom agenciju i pita za neki stan koji je oglašen za prodaju, nije njihov nalogodavac, već je klijent onaj ko stan prodaje i sa njim se sklapa ugovor o posredovanju i naplaćuje provizija.

Zakon ne propisuje koliki će biti procenat provizije, već je to ostavljeno poslovnoj politici agencije. Prema njenom mišljenju, novi zakon uvodi red u poslovanje agencija za promet nekretnina ali uređuje i njihov odnos sa državom i klijentima.

Zakon predviđa i kazne za one koji ga ne poštuju u zavisnosti da li je zakon prekršilo fizičko ili pravno lice.

Ja bih još dodao karakteristiku Novosadskog tržišta nekretnina, a to je da agencije u Novom Sadu imaju po par hiljada nekretnina u svojim bazama podataka, tako da iz  tehničkih razloga još uvek nisu potpisani Ugovori o posredovanju sa svim prodavcima, ali će se to morati desiti u narednom periodu.

Praktično gledano i prodavcima je u interesu da potpišu Ugovor o posredovanju, jer će se tako njihove nekretnine moći oglašavati i time će postići značajnu prednost u odnosu na one koji to nisu uradili.

I još jedna karakteristika Novosadskog tržišta. Naime, zakon je ostavio slobodu u uređivanju poslovne politike svake agencije tako da potpisivanjem Ugovora o posredovanju sa agencijom za nekretnine Vi kao prodavci ne morate stan prodavati samo preko te agencije, zato obratite pažnju na tekst ugovora koji Vam je ponuđen na potpis.

U većini agencija za nekretnine u Novom Sadu se potpisuju ugovori o posredovanju i sa kupcima nepokretnosti, tako da ako agencija koja dovodi kupca u Vašu nekretninu ima potpisan ugovor sa kupcem praktično Vi kao prodavci ne plaćate agencijsku proviziju.

Ovo je zapravo način da se sve strane zaštite, da se ne naplaćuje dupla provizija, da agencije imaju osiguranu naplatu svog poslovanja, da prodavci i kupci imaju maksimalnu zaštitu angažovanjem agencije koja je registrovana za obavljanje posla u prometu nepokretnosti.

Posted in Obavestenja

CENE i načini pretrage

Poštovani korisnici,

Na kratko – ponoviću da su cene na našem sajtu sa uračunatom agencijskom provizijom.

Nadalje pošto smo mi agencija za nekretnine specijalizovana za područije Novog Sada, opcija “Detaljna pretraga:” na našem sajtu je prilagođena prvenstveno pretraživanju nekretnina za prodaju u Novom Sadu.

Naravno, da  “Detaljna pretraga:” funkcioniše i za izdavanje stanova u Novom Sadu i van Novog Sada, kao i prodaju.

Jedna napomena – u našoj bazi se Petrovaradin i Sremska Kamenica vode kao posebna mesta (gradovi).

Dakle, u opciji “Detaljna pretraga:”nakon izbora tipa transakcije i grada, ( Prodaja / Novi Sad ) možete izabrati:

Izaberite deo grada / naselje, odnosno više lokacija istovremeno, potrebno je izabrati jednu ili više lokacija da bi Vam se otvorilo sledeće polje

Izaberite tipove nekretnina, koje takođe možete izabrati više.

Napomena 1:

U našoj bazi stanovi sa polusobama se obeležavaju sa celim brojem ispred tipa stana, tako npr. Dvoiposoban – 3,0 DVOIPOSOBAN, a Trosoban – 3,0 TROSOBAN, što ako se detaljno ne čita može dovesti do nesporazuma.

Napomena 2 :

Po važećem zakonu o obeležavanju stanova u R. Srbiji granica između polusobe i sobe je 9 m2. Verujte da se trudimo da sve stanove u našoj ponudi pravilno obeležimo

Ukupna cena (ne cena po metru kvadratnom)

Kvadratura

Detaljnije čijim aktiviranjem dobijate opcije:

–   Sprat

–   Tip grejanja

–   Uknjižen – što svakako predstavlja jako bitnu informaciju za sve kupce, a pogotovu za one koji planiraju kupovinu putem stambenog kredita. Uložili smo jako truda i konstantno ga ulažemo da bi ova funkcija bila operativna i da se kupci mogu osloniti na nju.

Poštovani korisnici, možda na raznim sajtovima i portalima niste navikli na ovakvu PRETRAGU, ali verujte da je ona najfunkcionalnija jer je nastala sinergijom profesionalaca iz oblasti nekretnina i vrhunskih programera.

Posted in Obavestenja

Kako naći stanove koji se mogu kupiti na SUBVENCIJU

Pre svega ostalog da naglasim, pošto me ljudi često pitaju, SVE CENE na našem sajtu su sa uračunatom agencijskom provizijom.

Dakle, ovaj blog objašnjava jednu od najkorisnijih pretraga na našen sajtu, a to je: “Brza pretraga” koja se nalazi pri  vrhu naslovne strane našeg sajta na levoj strani. “Brza pretraga” funkcioniše sama za sebe i čini je jedno polje, nezavisna je od ostalih polja.

Kada se mišem kursor nanese na polje “Brza pretraga” ispiše se sledeći tekst:

Ključna reč (npr. PDV, IDS, Grbavica …)

Ovom prilikom bih želeo da Vam objasnim šta ukucavanjem odredjenih pojmova zapravo dobijate u rezultatima.

Kada ukucate PDV i naravno kliknete na “Pretraga” dobićete sve stanove čija je cena sa uključenim PDV-om, što znači da se za iste može izvršiti i refundacija PDV-a, ako Vam je to prva nekretnina koju kupujete na svoje ime u Republici Srbiji, a njen ste državljanin. Iznos PDV-a za nekretnine u RS je 8%.

Na ovaj način ste dobili i stanove koji se mogu kupiti putem SUBVENCIONISANIH kredita, jer su to stanovi od investitora i od kompenzanata, odnosno samo se te nekretnine i mogu kupiti putem SUBVENCIJE.

Nadalje, pošto su rezultati po osnovnom podešavanju (po default-u) poređani prvo sa slikama, možete ih SORTIRATI na način koji Vam najviše odgovara, recimo po CENI, te listanjem strana dolazite do nekretnina koje Vas interesuju. Pri detaljnom pregledu nekretnine, u OPIS-u nekretnine ćete imati, u određenim nekretninama, upisan i rok završetka gradnje (za nekretnine gde nismo stigli da upišemo rok moraćete nas pozvati). Naravno da se za nekretnine sa slikama može zaključiti nivo završenosti.

 

Posted in Obavestenja

Novosti!

Poštovani korisnici našeg sajta, ovim putem Vam se obraćamo sa značajnim novostima u našem poslovanju. Kao što su obavešteni već primetili, uradili smo potpuni redizajn našeg sajta.

Pored novijeg – modernijeg izgleda, nadamo se da ćemo Vam poboljšanom funkcionalnošću olakšati pronalaženje nekretnine koja Vas interesuje.

Ovim putem se zahvaljujemo našim korisnicima koji su bili dovoljno smeli i imali dovoljno vremena da nam skrenu pažnju na problematiku krajnjeg korisnika i koji definitivno nose udeo u projektovanju ovog sajta. Pozivamo i sve nove korisnike da, ukoliko pronađu neku grešku ili imaju neku sugestiju, slobodno napišu jedan mail. Sigurno ćemo ga razmotriti i po mogućnošću prihvatiti.

Promenili smo mnogo toga, ali najinovativnija je brza pretraga, gde možete pretraživati: PDV, IDS, lokaciju (npr. Bulevar, centar…), kao i odredjene detalje (sa stvarima, namešten, kuhinja, podrum, parking mesto, garaža …).

Cilj nam je da korisnik koji, recimo, želi da traži stan sa PDV- om, to može izvršiti kroz ovu pretragu, a kasnije preko sortiranja (po ceni, po kvadraturi, po datumu i po ceni po m2) dođe do stanova koji odgovaraju njegovim potrebama.

Ovo je samo jedan primer, a Vi možete po svom nahođenju probati šta god Vas interesuje. Imajte u vidu da se pretraga vrši i po tekstovima koje mi upisujemo kao opis stana.

Takođe Vam skrećemo pažnju, da ćemo iskoristiti sve svoje resurse da bi ovu pretragu učinili tačnom. Mnogo je teže opisati par hiljada stanova ručno, nego napraviti aplikaciju koja će to izlistati, tako da ćete kroz par dana videti kako se taj broj menja i postaje respektabilan.

Za sada toliko, imaćemo još neka obaveštenja, a onom ko voli da istražuje, neka izvoli. 

Posted in Obavestenja

Arhiva

Kategorije